"Румъния е един от лидерите в сферата на електронното правителство, тъй като предлага прозрачни проекти, които могат да подобрят администрацията и да осигурят по-добри работни места", заяви основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс.

Той е в Букурещ за откриването на център за поддръжка на „Майкрософт" и представяне на новия продукт на компанията „Windows Vista", съобщават от Портал Европа.

Гейтс заяви също така, че много румънци са участвали в създаването на новите „Vista" и „Office 2007" и е приятно изненадан от качеството на румънските специалисти по информационни технологии.

При прерязването на лентата на новия център, Гейтс заяви, че е дошъл в Букурещ за да подкрепи „Майкрософт Румъния", като добави, че в централата на корпорацията в Сиатъл работят 300 румънци.

Според него информационният сектор в Румъния ще стане още по-силен, след като страната стана членка на ЕС.

Румънският президент Траян Бъсеску награди по време на откриването на центъра Бил Гейтс с националния орден „Румънска звезда".

Според румънския премиер Калин Попеску Търичану, откриването на центъра на „Майкрософт" ще предостави възможност на много румънци, работещи в чужбина да се завърнат да работят в родината си.