IBM съобщи, че нейният корпоративен софтуер за мигновени комуникации Lotus Sametime вече поддържа Linux десктопи и сървъри. Обявлението идва скоро след като Биг Блу пусна версия за Linux на софтуера за групова работа Lotus Notes.

С този си ход, IBM се надява да разшири обсега на мигновените комуникации (чат или IM) от корпоративен клас, които засега не са популярни както публичните услуги на AOL, Google и Yahoo, съобщават от TechNews.bg.

Много компании са се врекли на Windows сървъри, за да използват възможностите на софтуера Sametime, казват от IBM пред LinuxInsider. Тези, които преминават на Linux платформа, вече ще могат да продължат да използват софтуера Sametime.

Поддръжката на Linux в Sametime ще спести на компаниите лицензни такси за скъпи фирмени платформи и в същото време ще им даде приложение за мигновени комуникации от корпоративен клас, посочват от IBM. Взети заедно, Sametime и Lotus Notes осигуряват на организациите цялостно решение за групова работа в 100% Linux среда.

Едва 10% от корпорациите използват софтуер за мигновени комуникации от бизнес клас, твърди проучване на компанията Basex. Публични IM услуги обаче ползват 75% от корпоративните потребители.