Масивна вълна от уволнения е възможно да обхване BlackBerry в близко бъдеще. Според неофициални данни, цитирани от изданието The Wall Street Journal, канадската компания се готви да съкрати 40% от служителите си, съобщава PixelMedia.bg.

Слуховете твърдят, че уволненията ще засегнат вътрешните дивизии на BlackBerry, което недвусмислено показва, че разработчикът на мобилни телефони се кани да свие мащаба на дейността си.

Напълно възможно е този ход да е подготовка за едно разцепване на компанията. В последните месеци се появиха слухове, че BlackBerry ще се раздели в няколко отделни дружества. Първото от тях ще отговаря за патентното портфолио на канадците, второто - за платформата BBM, а пък третото - за BlackBerry OS.

Само в рамките на миналата година, компанията уволни над 5000 служители. Този ход беше резултат от кризата, в която се намира BlackBerry. Въпреки че бяха представени няколко нови модела тази година, сред които Z10 и Q10, то продажбите не са достатъчно високи за записване на по-сериозни финансови постъпления.