Производителят на смартфони BlackBerry представи мултимедиен таблет с нова операционна система и мултимедийна насоченост, съобщи Engadget. PlayBook, който е директен конкурент на iPad на Apple, беше представено по време на ежегодната BlackBerry Developer Conference от изпълнителния директор на компанията Майк Лазаридис.

Устройството има пълна поддръжка на OpenGL и съвременни уеб стандарти като HTML5. По думите на Лазаридис и основателя на компанията Дон Додж, новата операционна система QNX ще направи възможни „невиждани до този момент неща". Додж подчерта, че PlayBook ще бъде една много добра игрова платформа.

Устройството ще се справя безпроблемно с Flash 10.1 и Adobe AIR съдържание, което ще радва потребителите на 7-инчов капацитивен дисплей с мултитъч. Резолюцията му е 1024 х 600, а под него стои двуядрен едногигахерцов процесор с 1GB RAM. PlayBook ще има две камери - 3-мегапикселова отпред и 5-мегапикселова основна. Представените варианти за вътрешна памет са от 16 и 32GB.

На таблета ще може да се гледа без проблем видео с висока резолюция, разполага с HDMI порт и microUSB жак, както и WiFi и Bluetooth. „Първият професионален таблет", както го нарече Лазаридис, тежи само 400 грама.

Операционната система QNX разполага с мултитаскинг и пълна възможност за синхронизация с BlackBerry смартфони. Интерфейсът й видимо е повлиян от webOS на Palm.

PlayBook ще се появи в началото на следващата година, като цената му все още е неизвестна.