Процедура за доставка на 12000 нови лиценза от Microsoft за нуждите на държавната администрация обяви Министерството на държавната администрация и административната реформа. Процедурата е стартирана с Решение № ФС-65 / 03.08.2006 г.

От формулировката, публикувана в публичния портал за обществените поръчки aop.bg, не става ясно дали доставката е само на Windows или на Windows и Office пакети.
Текстът гласи, че се търсят „лицензии от пакета десктоп софтуер на "Майкрософт", съобщиха от ComputerWorld.bg.

Освен тях ще се купят и 2000 лицензи за MS Windows Server Standard.
Всъщност процедурата не е конкурс, защото е тип „Договаряне без обявление", а изпълнителят е недвусмислено предопределен.
Съгласно приложените мотиви, тя се явява продължение на подписания през 2002 година договор за открито абонаментно обслужване, а доставчикът - ЦАПК „Прогрес" - е лице, „упълномощено да доставя на държавната администрация на Република България лицензии от пакета софтуер на "Майкрософт".
Пак там се казва, че „поради особеностите на предмета на обществената поръчка тя може да бъде законосъобразно изпълнена само от определено лице - ЦАПК "Прогрес" ООД".

Самият тригодишен договор за открито абонаментно обслужване от 2002 година, който предизвика обществен скандал, е продължен до 2008 година.
Той бе „преподписан" от предходното правителство още през 2004 г. - година преди изтичането на първоначално оповестения тригодишен период.