Energetech До края на годината на 240 километра южно от Сидни ще бъде построена първата в света комерсиална вълнова електростанция. С разработката на комплекса ще се заеме австралийската компания Energetech, съобщава електронното издание Compulenta.

Електростанцията представлява гигантска параболична камера, с ширина 35 метра и тегло 486 тона.
Мощните потоци въздух, възникващи под действието на навлизащата в камерата вода, задвижват турбина, която е свързана с електрогенератор.
При това не е важно дали въздухът влиза или излиза от камерата – електричеството се генерира при всеки случай.

Разработчиците смятат, че електростанцията ще бъде икономически изгодна, въпреки, че досега всички опити да строителство на конкурентоспособни вълнови генератори се проваляха, отбелязват анализатори.
При все това обаче, инженери от цял свят непрекъснато предлагат нови проекти за подобни електростанции.

В момента в Шотландия се тестват две приливно-отливни електростанции, а американската компания Independent Natural Resources смята да изпробва своя собствена технология, наречена Seadog, на брега на Северна Калифорния. Освен това британското правителство смята да вложи 85 милиона долара в развитието на този отрасъл в страната.

Според изчисления на експерти от Министерството на енергетиката на САЩ, вълните на Световния океан могат да генерират до 2 теравата електроенергия, които са достатъчни за енергийните нужди на човечеството.