Преди 20 години Мрежата не съществуваше, Интернет промени съвременното общество, заяви британският посланик Стив Уилямс по време на дискусия на тема „Младите хора и рискът в онлайн средата", провела се в Академията на МВР.

Децата често са по-наясно от възрастните за възможностите на Интернет, изтъкна посланик Уилямс. Те обаче все още имат свежа наивност и вяра и не осъзнават рисковете, смята той.

цветановОпасност пред децата в глобалното пространство е те да бъдат използвани от възрастните като обект на желание. „Наша отговорност е да се справим с тази заплаха", смята Стив Уилямс.

Съществува сериозна опасност за децата в онлайн средата, посочи пред бъдещите полицаи и вътрешният министър Цветан Цветанов. Не са малко престъпленията, свързани с Интернет пространството, посочи той. Ние можем да засилим усилията си в противодействие на подобни престъпления, каза още министър Цветанов.

След конференцията пред медиите той коментира темата. „Всички деца вече са част от голямото Интернет пространство", каза той. Според него Интернет и в бъдеще остава източник на заплахи за обществото. Силовият министър е на мнение, че е необходим по-сериозен подход към заплахите в Мрежата, защото те могат да заместят физическото насилие.

Децата трябва да са информирани за заплахите в Интернет, категоричен е Цветанов. Заплаха според министъра представлява социалната мрежа Facebook и по-точно прикритието на самоличността.

„Трябва да ви кажа, че в личен план съм много внимателен към профила на дъщеря ми във Facebook", обясни още Цветан Цветанов и допълни, че тя не го допуска в профила си, но е разрешила достъпа на майка си, която да контролира какво се случва там.

На въпрос на news.bg какви мерки се предприемат за предотвратяване на проблема „Кражба на самоличност във Facebook", министърът отговори:

„Колегите работят много активно за предотвратяването им, но сами разбирате, че в това необятно пространство правоохранителните органи трябва да изпреварват събитията".