Служителите на Google ще получат празнични бонуси от по 1000 долара, а от следващата година ще се разписват срещу по-високи с поне 10% заплати. Добрата новина за работещите в интернет гиганта е съобщил лично CEO-то Ерик Шмид в писмо до персонала, съобщава TechNews.bg.

Според мнозина анализатори, решението на Google да повиши заплащането е превантивна мярка на компанията срещу евентуално изтичане на нейни кадри към конкурента Facebook. Подобни предположения не са неоснователни, като се има предвид, че от началото на септември досега 118 души са напуснали Google в посока Facebook.

Бонусите от 1000 долара за всеки служител ще костват на интернет гиганта $20 милиона, тъй като в компанията работят около 20 000 души. Вдигането на заплатите с 10% обаче ще натовари финансите на Google с поне $1 млрд. годишно.

Google ще компенсира част от допълнителните разходи за заплати, като от следващата година намали бонусите и броя на опциите. Такова е и желанието на самите служители, които предпочитат да имат по-висока заплата, вместо бонуси, според вътрешно проучване на компанията.