Flash придобива все по-голяма популярност в клиентския софтуер за видео и Web. Новият Flash за мобилни телефони ще бъде на разположение за трети производители около второто тримесечие, а за крайни клиенти - към края на годината, съобщават от ComputerWorld.bg.

Mрежовите операторите и доставчиците на Инернет съдържание, които искат да поддръжат Flash Lite 3, трябва да разполагат със същия сървър, streaming протокол и декодери, каквито са необходими за поддръжката на Web видеото.

Някои клипове трябва да се адаптират според малките дисплеи на мобилните телефони, но това не означава напълно ново кодиране.

Flash Lite видео клипове могат да бъдат реализирани по различен начин - като streaming видео, като клипове за изтегляне или в средата на Flash приложения.

До момента са продадени около 200 млн. мобилни телефони с Flash (както Flash Lite, така и FlashCast, клиент-сървър платформа с offline функционалност).

Първата компания, която адаптира Flash за ползване от мобилни устройства е японския оператор NTT DoCoMo, който сега има близо 8 млн. абонати за своята информационна услуга с FlashCast, наречена iChannel.