Руската междупланетна станция „Фобос-Грунт", която бе изстреляна на 9 ноември, ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата и ще падне на Земята на 9 януари, прогнозират от американското стратегическо разузнаване, съобщава БиБиСи.

Междувременно, шефът на Роскосмос Владимир Поповкин заяви, че едва ли до Земята ще достигнат отломките от станцията.

По думите му, на станцията има 7,5 тона гориво, което е в алуминиеви резервоари и специалистите не се съмняват, че то ще избухне, при навлизането в плътните слоеве на атмосферата.

В началото на декември бе съобщено, че Фобос-Грунт" е започнала да се разпада, като от нея са се отделили два неидентифицирани обекта. Според данните двата обекта от руската станция още на 29 ноември. По данни на Интерфакс в каталога на стратегическото командване на САЩ обектите са обозначени като 11065H / 37947 и 11065G / 37940.

В същото време, според други източници, със сигурност може да се говори за отделянето на един обект, а информацията за отделянето на втори може да се е появила след грешка при наблюдението.

По-рано се появиха информации, че станцията застрашава САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна.
Фобос-Грунт е планирана руска сонда до Фобос, един от спътниците на Марс. Мисията има за цел събиране на материал от Фобос и връщането му на Земята. На борда си носи френска, финландска и българска апаратура.