ipad

Тайванската компания Foxconn, която е основен производител на продуктите на Apple (включително таблетите iPad и смартфоните iPhone), планира да инвестира до 12 милиарда долара във фабрики на територията на Бразилия, съобщи kaldata.com.

В момента фабриките на компанията са разположени изцяло в Китай. Разходите за труд на местните работници, обаче, нарастват непрекъснато и затова компанията е избрала да се премести в страната на кафето. Ако сделката бъде осъществена, производството на iPad в бразилски заводи ще започне още през тази година.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че правителството сега обсъжда с компанията подробностите по сделката. Размерът на инвестицията, която Foxconn планира да вложи в бразилските заводи, варира от 300 милиона до 12 милиарда щатски долара.
Foxconn е най-големият производител електроника в света. В заводите на компанията се произвежда техника от марки като Apple, Hewlett Packard и Dell. Общо във фабриките на фирмата в Китай в момента работят повече от 800 хиляди души.

Тежките условия на труд в компанията често стават повод за критики към нея. През август 2010 година компанията бе принудена да повиши заплатите на работниците след 10 самоубийства във фабриката в Шенчжен, Китай.