Френските власти загубиха съдебната битка с Apple, за правото на потребителите да свалят музика от iTunes Music Store с плеъри, различни от Apple iPod, съобщават от IDG.BG.

През юли френският парламент прие т.нар. "анти DRM закон", с който трябваше да бъде наложено на Apple да позволи достъпа до своята Интернет услуга "iTunes" от разнообразни цифрови плеъри. Причината е, че към момента потребителите могат да правят това единствено с популярния плеър iPod, който също е производство на Apple. Законът трябваше да ограничи и за напред възможността други компании да се възползват по подобен начин от господстващото си положение в даден сектор.

Конституционният съд в европейската страна обаче определи закона като противоречащ на конституцията на Франция. Освен това според специалисти нормативният акт нарушава правото на интелектуална собственост на Apple върху технологията на компанията за защита от копиране на файлове.

Услугата iTunes Music Store е открита през април 2003 г., а през февруари 2005 г. броят на свалените от сайта легални музикални изпълнения надмина 1 милиард.