лента с гъбиЛентите, съхранявани в Британския филмов архив, са заплашени от гъби, които буквално изяждат запечатаните изображения. За това алармира микробиологът Гевин Бингли в ефира на БиБиСи.

Проучването, което той е извършил, показало, че желатиновият пласт, върху който се записва картината на филма, е прекрасна среда за развитието на гъбите от вида Aspergillus и Penicilliu. Ако техни спори попаднат върху лентата, започва образуването на слой, който непрекъснато нараства „изяждайки" желатина. Освен това, вече нападната от паразитите лента може да „зарази" и други, намиращи се в близост.

Процесът е необратим, като вече има заглавия от Британския филмов архив, които са напълно унищожени. В някои случаи нивото на спорите на зловредните гъби е било толкова високо, че боравенето с филмите е създавало риск за здравето на служителите на архива.

Според Бингли, една от причините за проблема е в неподходящите условия, при които се съхраняват филмите. Помещенията във филмотеката са влажни, относително топли и без добра климатизация. В подобни условия спорите се развиват много бързо и се разделянето на „здрави" и „болни" филми не дава особен резултат.

Най-сигурният начин кадрите да бъдат спасени е те да бъдат дигитализирани. Това, обаче, е скъп и сложен процес, който не винаги е възможен. Поради това, от Британския филмов архив ще изградят допълнителни помещения за съхранение на филмите. В тях температурата ще се поддържа отрицателна и ще се регулира влажността на въздуха. В тези условия някои спори биха могли да оцелеят, но единствено в състояние на летаргия, когато не са толкова опасни.

Зловредното действие на Aspergillus и Penicilliu не се простира само на територията на Великобритания. В повечето държави филмовите архиви не се намират в помещения с контролирана температура и влажност. Това означава, че ако не се вземат мерки, поколенията може да научат твърде малко за 20 век.