Ще затворим "Арена и Замунда", сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси.

Това заяви началникът на "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев, цитиран от PRO.BG.

Според него по 200-300 000 лева е чистата печалба от реклама на месец на тези сайтове.

По информация на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад Замунда, а руснак - зад Арена. Обвиняемите по делата срещу сайтовете в момента са само хората, които прибират парите.

Делата от преди 4 години срещу "Арена" и "Замунда" предстои да влязат в съда, припомни специалистът по интернет-пиратството.

Според Явор Колев „няколко мола с интелектуална собственост" доставят нелегалните торент-сайтове.

Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи, закани се той.

Не е проблем, че дребните юзери свалят, проблем е когато тези пирати ограбват труда на авторите, уточни Колев. Точно в знак на протест ФСБ пуснаха безплатно новия си албум в нета, припомни той.

Явор Колев обясни пред news.bg, че България е страна по редица международни спогодби, което ще й позволи да задейства механизми за пресичане на разпространението на пиратско съдържание.

Той не посочи какъв ще бъде точно механизмът на спиране на „Арена" и „Замунда", чийто сървъри са базирани в Холандия и САЩ. Колев изясни само, че и САЩ, и Холандия са също страни по такива международни договори и конвенции. На въпрос дали чрез „прокси" това ще може да бъде заобиколени, Колев посочи: „Всички въпроси са юридически, не са технически".

Трябва да бъдат приети такива закони, че авторите да контактуват директно с потребителите, заяви от своя страна блогърът Асен Генов, който е нициатор на протестите срещу следенето в Интернет. Според него дори и да бъдат забранени торентите, те ще намерят друга среда.