Създателите и част от играещите на популярния многопотребителски гейм сървър combats.com поискаха от Организацията на обединените нации той да получи статут на държава, съобщават от IDG.BG.

Това предложение ще бъде направено официално на 5 декември 2006 г. с писмо до министъра на външните работи и външната търговия на Република Корея Пан Ги Мун, който от 1 януари 2007 г. ще оглави ООН. В документа създателите на проекта ще поискат да бъде започната процедура по неговото признаване за независима виртуална държава.

Искането предизвика противоположни коментари, тъй като то беше определено от някои специалисти като добър PR ход, но други напомниха, че евентуално положително решение на ООН би поставило редица въпроси.

Към момента в глобалната мрежа съществуват няколко стотин многопотребителски игри, които се посещават от милиони потребители. От обществена гледна точка много от тях притежават редица формални признаци на държавност със собствена валута, полиция, органи на властта, преса и език.

Мнозина дори твърдят, че в тези общности е на лице още един фактор, който е бил от огромно значение за историческото възникване на държавите - общи културни ценности и интереси.