Соларната сонда "Паркър" на НАСА се превърна в първия космически кораб, който навлезе в атмосферата на Слънцето. Това обявиха от американската космическа агенция, информира ДПА.

Сондата е прелетяла през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там, уточниха от НАСА, наричайки важното събитие "един гигантски скок за науката за Слънцето".

Космическа сонда направи снимки на Слънцето от 77 млн. километра

Космическа сонда направи снимки на Слънцето от 77 млн. километра

Мисията струва почти 1,5 милиарда евро

"Докосването на Слънцето от соларната сонда на "Паркър" е монументален момент за науката за Слънцето и наистина забележителен подвиг", изтъкна Томас Зурбухен от дирекция "Научни мисии" на НАСА.

"Това важно събитие не само ни предоставя по-задълбочени прозрения за еволюцията на нашето Слънце и неговото въздействие върху нашата Слънчева система, но всичко, което научаваме за нашата собствена звезда, също ни учи повече за звездите в останалата част от Вселената", допълни Зурбухен.

Космическата агенция посочи, че "Паркър" е намерила правилните условия по отношение на магнитното поле и частиците, за да навлезе в слънчевата атмосфера на 18,8 слънчеви радиуса (около 1,3 млн. километра) над слънчевата повърхност по време на осмия си полет покрай Слънцето на 28 април, като преминаването е продължило няколко часа. 

Solar Orbiter изпрати уникални снимки на Слънцето

Solar Orbiter изпрати уникални снимки на Слънцето

Сондата ще се приближи на 40 милиона километра от Слънцето

"Напълно очаквахме, че рано или късно ще се срещнем с короната поне за кратък период от време", отбеляза Джъстин Каспър, водещ автор на нова статия за важното събитие, публикувана във Physical Review Letters.

"Но е много вълнуващо, че вече я достигнахме", подчерта той.

Тъй като сондата продължава да се приближава спираловидно към Слънцето, тя в крайна сметка ще се доближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността, допълниха от НАСА. Следващото ѝ прелитане по-близо до Слънцето, насрочено за януари 2022 г., вероятно ще отведе "Паркър" отново в короната.