За последните две седмици Комисията за регулиране на съобщенията е наложила глоби в размер на 1 милион и 500 хиляди лева за нарушения от мобилните оператори.

Сумата е равна на санкциите за цялата минала година, посочи пред БНР председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Той обясни, че глобите са в средния размер, предвиден по закон, но вече ще се налагат и максимални санкции.

Божков коментира предложението да се въведе фиксиран процент неустойка върху дължимите вноски при предсрочно прекратяване на договора с мобилния оператор.

Според него проблемът за фиксирана неустойка не е правилно формулиран. Председателят на КРС обясни, че в европейската директива и като цяло практика действат други регламенти.

Срокът на договорите трябва да бъде 24 месеца с изключителната клауза да се предложи 12 месечен договор, изтъкна Божков и отбеляза, че това не се прави от българските оператори.

Божков съобщи още, че в приемните, които ще бъдат открити постепенно в големите градове от средата на месеца, ще има представители на мобилните оператори, на Комисиите за защита на потребителите, за защита на личните данни и на Комисията за регулиране на съобщенията.

Така ще се излиза по-бързо с решение по жалбите на абонатите на мобилните оператори, посочи той.