Учени в Израел показаха 3D-принтирано сърце от човешка тъкан и съдове, наричайки го първи и "голям медицински пробив", който подобрява възможностите за трансплантации, съобщава "Франс прес".

Сърцето, което е приблизително с размерите на заек, отбелязва "първия път, когато някои някъде успешно е проектирал и принтирал цялото сърце, изпълнено с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", подчерта Тал Двир от Университета в Тел Авив, който е ръководител на научния екип.

"В миналото хората успяха да 3D принтират структурата на сърцето, но не и с клетки или с кръвоносни съдове", посочи той.

Ала учените изтъкват, че остават много предизвикателства, преди напълно да заработят 3D-принтираните сърца, готови за трансплантация на пациенти.

На журналистите беше показан 3D печат на сърце с размер на череша в Университета на Тел Авив, след като изследователите обявиха откритията си, публикувани в сп. Advanced Science.

Сега изследователите трябва да научат принтираните сърца "да се държат" като истински. След това те планират да ги трансплантират на опитни животни, уточни Двир.

"Може би след 10 години ще има принтери на органи в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно", коментира ученият.

Той обаче каза, че болниците най-вероятно ще започнат с по-прости органи от сърцето.