Досега Google предлагаше само своето E-mail решение като външна услуга. Сега с "Google Apps for Your Domain" се предлага цял набор от услуги, подходящи засега предимно за малки и средни фирми, както и за организации от сферата на образованието, съобщават от ComputerWorld.

Apps for Your Domain обхваща наред с Gmail и услуги, свързани с ползване на календар "Google Calendar", за мигновени съобщения "Google Talk" и WYSIWYG редактор на уеб страници "Google Page Creator".

Потребителите могат да интегрират в своите домейни тези услуги в произволна комбинация и да ги използват безплатно. Всичко в комплект се хоства и поддържа при Google, а визуалното представяне зависи от корпоративната визия на съответния потребител.

От днес всички желаещи да се възползват от тези услуги могат да се регистрират.

С тази крачка Google влиза в директна конкуренция с Microsoft Hosted Exchange и "Office Live". Прогнозите са, че конкуренцията ще се засили, особено ако Google включи в своя пакет от приложения и уеб базираната система за работа с електронни таблици "Google Spreadsheets" и програмата "Writely" за он-лайн обработка на текст.

По-късно тази година Google ще пусне и платена Premiun версия на Google Apps for your Domain, която ще бъде ориентирана към големи компании, тъй като ще обхваща предоставянето на допълнително дисково пространство и техническа поддръжка.

Според анализатори от Forrester, интересно е да се види как Google Apps ще се приеме от средните и големите компании. "Теренът е все още неизследван", казват експертите.