веиТърсачката Google е направила инвестиция на стойност 100 милиона долара във вятърната електроцентрала "Шепардс Флат", намираща се в щата Орегон, САЩ. Това съобщи pcceni.bg, като се позовава на корпоративния блог на интернет гиганта.

Самата инсталация трябва да бъде завършена през 2012 година, като ще произвежда 845 мегавата електричество. Интересно е, че Google няма да купува директно енергия от вятърната електроцентрала, но ще стане частичен неин собственик.

В самото съоръжение инвестират и доста други компании, най-голямата от които e General Electric. Освен частичен собственик, американският гигант ще снабдява съоръжението със свои турбини, а освен това ще се заеме и с поддръжката му. Сред другите инвеститори във вятърната електроцентрала са американският отдел на Sumitomo Corporation и Tyr Energy.

Що се отнася до Google, търсачката ще разшири още повече своето портфолио чрез залагането на зелената енергия. В колко ли още различни области ще се намеси интернет гиганта, питат се от pcceni.bg.