Ръководителите на американския интернет концерн Google и собствениците на най-голямата социална мрежа Facebook се скараха. Причина за това стана достъпът до данните на потребителите им, съобщава kaldata.com.

Както Google обяви концернът в бъдеще ще предоставя достъп до потребителските данни в масивите си, само ако Facebook също отвори базата си с данни. От Google планират занапред да не предлагат на други доставчици автоматичен достъп до данните за контакт, докато те също не предложат сходни функции. По тази причина интернет компанията вече преразгледа потребителските си условия.

Още през септември тази година Ерик Шмидт, изпълнителен директор на Google, призова Facebook да предостави достъп до списъците си с потребители за неговата компания. По този начин би трябвало да се улесни и ориентирането на потребителите в света на Google, каза той пред "Wall Street Journal".

За да могат потребителите бързо и лесно да намират нови приятели във Facebook, платформата осигурява възможност за търсене в списъците с контакти на големите доставчици на електронна поща. Това включва и услугата за електронна поща на Google. Достъпът до тези акаунти се извършва чрез предоставен специално за целта интерфейс за програмиране.