mastercardЕкипът на Google обяви вчера, че планира да замени традиционния портфейл чрез новата си мобилна услуга, наречена Google Wallet, съобщи gsmreview.bg. От глобалната търсачка възнамеряват да заменят старите методи на разплащане посредством кредитни карти, чекове и в брой.

В услугата ще бъдат интегрирани също програми за лоялност и купони. Целта е да се премахнат всички карти за плащания, които традиционно се носят в портмонето.

За да осъществят това, от Google ще използват технологията Near Field Communications (NFC). Смартфонът, който е оборудван с NFC, разполага със специален чип, който може да пренася данни посредством съвместим приемник. Клиентите ще могат да ползват и купон, за да получат отстъпка, ако са си заредили приложението Google Wallet. Екипът на глобалната търсачка е нарекъл тази функция Single Tap.

Първоначално Google ще си партнира с MasterCard, за да позволи на потребителите да добавят данни от MasterCard съм приложението Google Wallet. От компанията очакват да в бъдеще да си взаимодействат и с други производители на кредитни карти. Междувременно от Google са създали и предплатена карта, включена в Wallet, към която клиентите могат да прибавят средства, ако не разполагат с MasterCard.

При всички транзакции с кредитни карти винаги възниква въпросът за сигурността на личните данни. От Google са предприели мерки в тази насока. Защитата ще е във вид на пин код, който се изписва на екрана на телефона. Този пин код след това се асоциира с Wallet приложението.

Данните от кредитната карта, които потребителят предоставя на Wallet акаунта, се съхраняват в специално създаден за целта чип за телефона. Този чип, произведен от NXP, е същият, използван за паспорти и безконтактни кредитни карти. Той може при необходимост да се саморазруши и е устойчив на атаки с лазер. Чипът се активира само при изписване на пин кода в приложението Wallet.

Освен това NFC в телефона може да се задейства само когато екранът е включен и телефонът е отключен. При загуба на телефона не възниква опасност, защото пин кодовете са защитени, посочват от gsmreview.bg.

Първоначално от глобалната търсачка ще предлагат Wallet услугата в Сан Франциско и Ню Йорк, а от лятото и в други държави по света.