Интернет гигантът Google представи платформата App Inventor, чрез която всеки потребител ще може да създава приложения за мобилната операционна система Android.

Чрез прост интерфейс, основан на различни „блокчета", се определя как ще изглежда творението ни и какво ще може да прави.

Освен основните телефонни функции като телефониране и изпращане на съобщения, програмките ще могат да контактуват с външни бази данни, да използват GPS приемника на устройството и даже да работят заедно с уеб приложения.

По този начин могат да се създават и сложни и функционални приложения от типа на мобилните клиенти за социални мрежи.

App Inventor е резултат от работата на Харолд Абелсън от Масачузетския технологичен институт, който в свободното си време работи за Google.

Според него подобен проект не би могъл да се реализира на iPhone, тъй като неговите създатели от Apple имат твърде строги изисквания за софтуера, с който се изработват приложенията за устройството.

Абелсън посочи, че Android на Google предлага коренно различно отношение към програмистите и най-вече им дава много повече свобода.

Към момента App Inventor е все още в бета версия и не всички потребители могат да опитат късмета си като създатели на мобилно съдържание.

По време на тестовия период ученици и студенти са създали множество интересни приложения, вариращи от програма, която на всеки 15 минути изпраща на списък от номера точното местоположение на потребителя до автоматичен телефонен секретар.

Android все още се намира след операционната система на Apple по популярност сред програмистите, въпреки по-демократичната политика на Google.