androidGoogle възнамерява да стандартизира мобилната платформа, включваща операционна система Android и процесори с ARM архитектура. За целта компанията преговаря с разработчиците на ARM процесори, съобщи technews.bg, като се позова на digitimes.com.

Както е известно чиповете ARM са най-популярни в смартфоните, а все повече се налагат и в таблети. Комбинацията от Android и ARM е една от най-често срещаните на пазара.

Google възнамерява да стандартизира и новата си мобилна операционна система Android 3.0, известна още като Honeycomb, която предназначена за таблети. Компанията разчита с тази стъпка да потуши част от проблемите, на които се натъкват разработчиците на устройства и приложения за мобилната ОС.

Експертите посочват няколко недостатъка на Android 3.0 от гледна точка на таблетите. На първо място това са проблемите с потребителския интерфейс, който не е оптимизиран достатъчно добре. Второ, липсват достатъчно приложения - в Android Market има над 250 хиляди програми, но само 30 от тях са разработени специално за устройства с големи екрани.

Според пазарни наблюдатели, ако стандартизира Android, Google ще тръгне по пътя на Microsoft. Възможно е да възникнат проблеми с отворения код, предупреждават специалистите. Към момента Google все още държи затворен кода на Android 3.0.