gpsПотребителите на GPS устройствата са изложени на по-висок риск от проблеми с паметта и пространствената ориентация. Това е заключението на професорът по психология Вероник Бохбот от университета „Макгил" след проучване на ефекта, който навигацията оказва върху човешкия мозък.

Technews.bg допълва, че изследването се е концентрирало върху това как хората определят пътя си.

Има два общоприети метода. Единият, наречен стратегия за пространствена навигация, предполага, че хората разчитат на забележителности от околността за изграждане на познавателни карти. Например, изгубените хора често помнят забележителни сгради или пък преди колко време са минали покрай определено място. По този начин те се ориентират без GPS.

Вторият метод за навигация е базиран на стратегията "стимул-реакция". Прилагащите този метод използват нещо като автопилот, завивайки на определени места на базата на повторяемост. Например, хората, които шофират от работа до къщи всеки ден по един и същ маршрут, автоматично завиват на определени места, защото така са правили многократно в миналото. Тази форма на навигация е сходна с използването на GPS устройство.

Проучването показало, че по-младите участници разчитат повече на пространствената навигация, за да се ориентират, докато по-възрастните респонденти намират пътя си чрез подобния на GPS-навигацията подход "стимул-реакция".

Учените използвали магнитен резонанс, за да проследят мозъчната активност на хората, които се движели из улиците по един от двата метода. Разчитащите на пространствената навигация показали повишена активност в хипокампуса - част от мозъка, отговорна за паметта и ориентирането.

Проучването показало още, че тези, които използвали GPS-подобния метод, не разчитали активно тази част от мозъка и са изложени на риск от атрофия на хипокампуса с течение на времето. Загубата на паметта и най-вече болестта на Алцхаймер засяга хипокампуса, отбелязват изследователите.

Все още не е ясно дали използването на пространствена навигация развива хипокампуса или активността на хипокампуса мотивира човека да използва пространствена навигация. От екипа на Бохбот не искат да се откажем от GPS навигациите, но подчертават, че изграждането на карта в ума подобрява паметта в дългосрочен план.