хакериСайтът на шведското правителство беше поразен от хакерска атака през тази нощ, съобщиха световните медии. Най-вероятната причина са обвиненията за сексуален тормоз срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Атакувани бяха и сайтовете на VISA, MasterCard и PayPal, които спряха да приемат дарения за скандалния сайт.

Групата Anonymous, станала известна с „Операция Разплата" срещу защитниците на авторските права, пое отговорност за атаките. По думите на неин член, „кампанията не е приключила. Нови и нови хора се присъединяват към нас. Това за мен е война - не традиционна, а война на информацията. Опитваме се да запазим Интернет свободен за всички".

От MasterCard признаха за проблема, а PayPal даже разблокираха системата за дарения на WikiLeaks. Представител на Visa отрече да е имало атака. Според експерти по интернет сигурност, Amazon ще е следващата цел на хакерите, тъй като компанията "изгони" WikiLeaks от сървърите си.

Хакерите разпространиха в блога си съобщение, в което призовават за свобода на словото. „Anonymous мирно се бори за свободата на словото навсякъде и във всички форми - в Интернет, в медиите, по света, като цяло. Каквото и да мислите, ние се борим за вас!", се казва в манифеста на кибер бунтовниците.

До този момент основната част от атаките са DDoS, при която сайтът-мишена получава огромен брой заявки, което довежда до срив на поддържащата го система. Стотици доброволци са свалили botnet програма, която позволява една командваща машина да определи момент, в който всички останали „посещават" дадения сайт. Освен това, при атаката срещу шведското правителство е бил активиран домейн с името на министъра на правосъдието Беатрис Аск, който пренасочва към WikiLeaks.

Във Великобритания тези атаки са незаконни и отговорните за тях са заплашени от присъди достигащи до две години лишаване от свобода. Това по никакъв начин не плаши доброволците. Twitter акаунтът на WikiLeaks Европа заяви, че е в "състояние на кибервойна", а постинг, оповестяващ "срутването" на VISA е бил преповторен многократно от най-различни потребители.

Припомняме, че собственикът на WikiLeaks Джулиан Асандж се намира в английски затвор заради обвинения в сексуални престъпления, извършени на територията на Швеция. Арестът му се забави, тъй като международната му заповед за издирване се оказа погрешно попълнена, а в последствие стана ясно, че една от „жертвите" му е свързана със службите.

„Операция Разплата" започна през септември тази година, когато стана ясно, че продуценти от „Боливуд" са наели фирма, която да „срине" сайтове, където нелегално са се разпространявали техни филми. В последствие хакерите удариха няколко компании, свързани със защита на интелектуалната собственост.

След атака на сайта на Португалската асоциация на разпространителите на аудио-визуално съдържание Anonymous публикуваха личната кореспонденция на членовете й, в която официалните власти са подложени на остра критика и в прав текст се казва, че единствената работа на доставчиците на Интернет е да осигуряват нелегален даунлоуд.

Интересен факт е, че чак кампанията си в защита на Джулиан Асандж, Anonymous стана обект на мощна контраатака от страна на властите. В резултат тя загуби своята стрнаица във Facebook и акаунта си в Twitter.