Хакери не се посвениха да използват и страданието на хората, за да печелят от измами в Интернет.

Нов зловреден код въвлича потребителите в злоупотреби с кликове в платена секция на Google AdSense, свързана с рядката форма на рак мезотелиома (плеврален рак, причиняван от излагане на азбест), съобщават от TechNews.bg.

Рекламите, които се появяват в резултатите от търсене, се таксуват на принципа "плати за клик" и може да са доста скъпи.
Манипулации в тези случаи са възможни през сайтовете на он-лайн издатели, с които търсачките партнират, като им заплащат процент от рекламата за всеки клик, генериран от тях.

Цената на клик, водещ към термина мезотелиома, е сред най-скъпите в бизнеса с он-лайн реклама, като варира от 4 до 13 долара и дори повече в различните мрежи.
Този факт прави термина примамлива цел за хакери и мошеници, търсещи начин да печелят от измами с кликове.

Червеят KMeth отвежда потребители на Yahoo! Messenger към уеб сайт, който генерира кликове към Google AdSense реклами, свързани с мезотелиомата.
Според експерти обаче, механизмите за откриване на "контрабандни" канали в Google са доста развити и най-вероятно хакерите няма да получат и цент за своите усилия.

KMeth използва уязвимост в Internet Explorer, за да зарази потребители, които посещават инфектирани сайтове, контролирани от хакерите. За целта червеят изпраща подвеждащи съобщения до "жертвите" през системата за мигновени комуникации Yahoo! Messenger, поясняват от компанията за сигурност FaceTime.

Връзките в тези съобщения водят към мошеническите сайтове, предназначени да генерират приходи от измами с кликове.