Международната хакерска група Anonymous нанесе мощен киберудар срещу турските власти заради плановете за филтриране на Интернет в страната, съобщи БНР. В отговор местни националисти отвърнаха на атаката, а в Испания бяха арестувани членове на организацията.

Припомняме, Anonymous нашумя около сайта WikiLeaks, като тя започна да мъсти на банки и институции заради опитите да бъде отнета думата на сайта на Джулиан Асандж.

От хакерската група заплашиха, че ще сринат системата на Висшата избирателна комисия на връх парламентарните избори в южната ни съседка в неделя. За доказателство на способностите си, те атакуваха в уречения час мрежата на Дирекцията за телекомуникациите и съобщенията, която ще отговаря за филтрирането на Интернет. Въпреки взетите мерки, сайтът на институцията остана недостъпен за няколко часа.

Турската националистическа хакерска група Ayyildiz Team (Отборът на полумесеца и звездата), представяща се за "първата доброволна турска кибер армия", отвърна на удара. „Кибервойниците", рушили и български сайтове в миналото, са установили IP адресите на подкрепящите атаката на Anonymous 122 -ма турски граждани и са ги предали на съответните турски институции с искане "предателите да бъдат съдени за държавна измяна".

Самата международна група кибер-актвивисти подчерта, че „Ударът ни не е насочен срещу турския народ, а срещу официалната цензура, която се стреми да ограничи свободния приток на информация на хората в Турция. Нямаме за цел да проваляме демократичните избори на 12 юни."

Междувременно испанските власти арестуваха трима души, за които се смята, че са сред лидерите на Anonymous. АП съобщава, че в дома на един от арестуваните е бил открит сървър, който е бил използван за координирането на нападенията срещу две големи испански банки, италианската енергийна компания „Енел" и правителствата на Египет, Алжир, Либия, Иран, Чили, Колумбия и Нова Зеландия..

Властите в Мадрид посочиха, че единствените други страни, които са действали срещу Anonymous са САЩ и Великобритания. От силовото ведомство посочиха, че са анализирали над 2 млн. реда онлайн чатове на потребители, докато стигнат до заподозрените.