Българите ще изхарчат за техника преди Коледа близо 200 млн. лв. Това съобщиха експерти в областта на пазара на електроника, цитирани от money.bg.

Въпреки икономическата криза тази сума е повече от 2009 г.

Ръстът на цените на електрониката у нас за 2010 г. е под 10% и се дължи основно на валутни колебания. През 2011 г. експертите не очакват съществена промяна на цените на техниката.

Според експертите хората вече не били склонни на т. нар. импулсивни покупки, а търсят изгодни предложения за домакински уреди.

Прогнозите за пазара на електроника в България през 2011 година са за допълнително съживяване и среден ръст от около 15 процента.

Кризата повишава чувствителността на потребителите не само към цената, но и към допълнителната стойност на продуктите, коментират експерти. Все повече се търсят т.нар. зелени продукти - причината е, че екологичните технологии водят до намаляване на сметките за ток и в дългосрочен план са изгодна инвестиция.

Експертите очакват спад на продажбите на бяла техника. Той обаче се балансира от сериозния ръст от 20% при телевизорите, чиито продажби са основен двигател за развитието на бизнеса с електроника у нас. Влияние оказва и засиленото търсене на мобилни телефони.