Linspire Inc. подписа споразумение за използване на интелектуална собственост с Microsoft, предпазващо клиентите на Linux от претенции за нарушаване на патентни, съобщават от IDG.BG.

Припомняме, че Microsoft обвини софтуера с отворен код, вкл. и Linux, че нарушава 235 нейни патента. Това накара компании като Novell и Xandros да подпишат с Microsoft договори, които гарантират защита на клиентите им от евентуални патентни претенции.

Двете компании са се споразумели да си сътрудничат в няколко области. Linspire ще работи с Novell и Microsoft по разработването на конвертори за приложениия с отворен код, които ще позволяват на потребителите на Open Office и Microsoft Office да споделят документи по-лесно.

Linspire също е лицензирала аудиокодека RT на Microsoft, за да направи своя Pidgin IM (instant messaging) клиент съвместим с Windows Live Messenger и с други продукти на Microsoft.

Съгласно сключената сделка, Linspire ще добави поддръжка за Windows Media 10 в бъдещи версии на дистрибуциите си на операционната система Linux.

Компанията също така се е съгласила да направи Windows Live Search основна търсеща машина по подразбиране в Linspire 5.0.