IBM обяви своето сътрудничество с AMD, за предоставянето на енергоспестяващи (energy-smart) компютърни бизнес решения, които оптимизират консумацията на енергия на ниво чип, ниво системи и ниво софтуер и да задоволи нарастващото търсене за все по-мощни, но енергийно ефективни компютърни ресурси.

IBM разширява своята линия от сървъри с AMD OpteronTM процесори в отговор на търсенето на клиентите на по-голямо разнообразие в бързо разширяващия се x86 сегмент, където blade сървърите са водещи в сериозните трансформации на съвременните центрове за данни. Портфолиото от представените 5 нови IBM системи и blades се базира на следващото поколение от AMD Opteron процесори и е предназначено за високопроизводителни бизнес компютърни системи - нов модел, който осигурява висока производителност, за да може по-ефективно да отговаря на общите бизнес нужди като бизнес проучванията (business intelligence), корпоративното планиране на ресурсите и др.

Новата система ще бъде част от съществуващата вече линия на IBM от системи с AMD Opteron процесори, предназначени за високопроизводителна обработка на данни, които бяха внедрени за първи път на пазара от IBM през април 2003 година и могат да осигурят до 21% по-висока производителност при същата консумация на енергия като тази на предходните поколения.

ІВМ счита, че новите системи с процесор AMD Opteron ще затвърдят позицията на компанията като водещ доставчик на сървъри, притежаващ най-богатия арсенал от водещи x86 сървъри - от blades до racks. Според данните на IDC, ІВМ вече е лидер в изключително важния blade сектор с 40% пазарен дял, а технологията X3 изведе ІВМ начело на индустрията с 39% пазарен дял при сървърите с възможност за надграждане.

Системите, които IBM въвежда днес са оптимизирани за високопроизводителни бизнес компютри като използват иновацията на Enterprise X-Architecture на ІВМ за включване на възможности, вдъхновени от мейнфрейм и сложната висококласна технология x86 в портфолиото на компанията.

Енергийно ефективна иновация - "Cool Blue"
Днес ІВМ представи "Cool Blue" портфолио от технологии за управление на енергията и технологиите за охлаждане.

Портфолиото "Cool Blue" от иновации на ІВМ включва обширен хардуер и инструменти за управление на системите за компютърна среда, което позволява на клиентите да оптимизират по-добре разхода на енергия, управлението и охлаждането на инфраструктурата на нива система, rack и център данни.

IBM BladeCenter customer Iris Wireless - глобална компания, която осигурява модерни мобилни съобщения и приложения на данни, ориентирани към ежедневните нужди от комуникации на абонатите - осигурява връзката с над 530 безжични носители  и 1.8 милиона абоната по цял свят.

Детайли на новия IBM System x and BladeCenter Product

BladeCenter LS41  - Корпоративен клас, с възможност за надграждане, 2 до 4 процесорен blade, идеален за ERP, SQL бази данни и HPC клъстъри.

BladeCenter LS21 - Корпоративен клас, 2 процесорен blade, оптимизиран за високопроизводителни дейности;  подходящ за  финансови услуги, научни цели, SQL бази данни.

System x3755 - За сегмента на средните и големите корпоративни потребители, подходящ за научни цели, като анализ  на климатични симулации и краш-тестове.

System x3655 - Сървър за обработка на бизнес данни, подходящ за бази данни//ERP, бизнес информация, IPTV и Video по заявка.

System x3455 - Високопроизводителен compute node, подходящ за научни и технически цели, бази данни и Linux клъстъри.