IBM представи едновременно най-бързия микропроцесор създаван някога и нов свръхмощен компютър - сървър, съобщават от IDG.BG.

Новият сървър е първият, който чупи и четирите основни benchmark рекорда за бизнес и технически характеристики.

Процесорът е двуядрен Power6 с работна честота от 4,7 GHz. Два пъти по-бърз е от предшественика си Power5 и консумира същото количество електроенергия за работа и за охлаждане. Капацитетът на Power6 е 300 GB/сек. и IBM твърдят, че може да „свали" целия каталог на iTunes за 60 секунди.

Новият сървър на IBM може да бъде от 2 до 16 ядрен. Компанията цели с него да придобие голямо предимство пред основните си конкуренти, произвеждащи сървъри - HP, Sun и Dell.

Процесорът Power6 има обща кеш памет 8MB на чип - четири пъти повече от Power5, за да е в ритъм с големия капацитет на процесора.

IBM обяви, че Power6 е първият UNIX микропроцесор, способен да калкулира десетичната плаваща запетая аритметично в хардуера. Досега изчисленията включващи десетични числа с плаващи запетаи се извършваха посредством софтуер.

Вграденият десетичен плаващ знак дава огромно предимство на предприятия, използващи сложни данъчни, финансови и ERP програми.