Киберсигурността се превръща в съществена част от националната сигурност. Това обяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на компютърно подпомаганото учение MT CybEx, съобщават от ведомството.

Борисов посочи като пример големия срив в интернет преди дни, който бе породен от масирани кибератаки по Източното крайбрежие на САЩ. "Лошите момчета успяха да свалят 60 % от интернет ресурсите. Илюзия е, че България като държава ще бъде подмината", предупреди той.

За киберзаплахите трябвало да се говори открито, а не да се замитат под килимчето. Не трябвало и да се опитваме да се справяме с тях само със собствени сили.

Валери Борисов посочи човешкия потенциал като първото предизвикателство пред държавата. Според него учението MT CybEx щяло да даде своя принос в подготовката на администрацията. Второто предизвикателство била личната киберхигиена. Много важно било хората от администрацията да имат точна преценка какви файлове изпращат и отварят.

Зам.-министърът подчерта, че колкото повече се говори за киберзаплахите, толкова по-задълбочени ще бъдат служителите по отношение на предизвикателствата, с които трябва да се справят.

От транспортното министерство обясняват, че учението MT CybEx е предназначено за служителите на ведомството. По сценарий, те работят за администрацията на илюзорна държава Булленд, която изпитва миграционен натиск, предстоят президентски избори, както и председателство на Евроландския съюз.

Началото на учението е поставено с анонс в социалната мрежа от терористичната организация Кибер доминант, че предстоят атаки към киберсигурността на Булленд. Служителите на министерството влизат в ролята на добрите, а в ролята на лидера на терористичната организация "Ал Хакер" са 7 външни ИТ-експерти.

Представители на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), Министерството на отбраната, Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Националната агенция по приходи и Държавна агенция "Национална сигурност" са наблюдатели в учението. Подготовката за него е продължила 5 месеца.