tubeНарушаването на авторски права и качването на защитено съдържание в рамките на видеопортала YouTube скоро ще се превърне в углавно престъпление. В американския сенат е предложен законопроект, който предвижда качването на чуждо съдържание в сайтове за видеообмен да се наказва сериозно, съобщи kaldata.com.

Хората, които имат намерение да качват филми или телевизионни предавания в сайтове за поточно видео в интернет, без да притежават авторските права за тях, рискуват да попаднат зад решетките и да получат черна точка в досието си. Това предвижда законопроектът на двама щатски сенатори. Засегнати от мерките ще бъдат само хората, които по една или друга причина се намират в Съединените щати.

Предложението за закона е дошло от координатор на президента Обама. Виктория Еспинел, която съветва президента по въпросите за защитата на интелектуалната собственост, иска законите за авторското право да бъдат преразгледани, а наказанията за нарушителите да станат по-сериозни.

Законопроектът се концентрира върху злоупотребата с поточно видео, която според сегашната нормативна уредба на САЩ не е престъпление и се наказва леко ако при нея има нарушение на авторски права. Репродукцията и дистрибуцията на пиратска продукция обаче е углавно престъпление, според действащите в момента закони.

Ако законопроектът влезе в сила предвидените наказания за нарушителите могат да стигнат до пет години затвор и много солени глоби.