Intel разшири драстично инвестиционните си планове за Виетнам, като увеличи планираното капиталовложение в производствени мощности от $300 млн. до $1 млрд., съобщават от ComputerWorld.bg.

По-голямата инвестиция ще разшири размера на виетнамското предприятие от 14 000 кв.м на 46 450 кв.м, като по този начин ще се превърне в най-мащабната фабрика на Intel.

Заводът, изграждан край град Хо Ши Мин, ще отвори врати през 2009 година и ще дава работа на над 4000 души. Самото изграждане ще започне през март 2007.

Intel реши да увеличи инвестициите си във виетнамското предприятие, плановете за което бяха обявени за пръв път през февруари т.г., след направените анализи, които показват, че по-голяма фабрика че работи по-ефективно.

По-голямата фабрика ще послужи за модел за бъдещите тестови и производствени мощности и ще помогне за подобряване на дългосрочната ефективност на Intel, твърдят от процесорния гигант.

Заводът в Хо Ши Мин ще бъде седмото подобно съоръжение на Intel. В момента компанията разполага с производствени фабрики в Малайзия, Филипините, Китай и Коста Рика.