Intel ще предлага доставки на първите в света четириядрени процесори за персонални компютри и мощни сървъри през ноември, като съобщи нови подробности, свързани с водещите производствени технологии в тази област - 65nm и 45nm, съобщават от компанията.

Първият процесор, който е предназначен за геймъри и за хора, които създават медийно съдържание, ще бъде предложен за доставки през ноември и ще се нарича Intel Core 2 Extreme четириядрен процесор. Той ще се отличава с впечатляващото 67-процентно увеличаване на производителността спрямо сегашните Core 2 Extreme процесори на Intel. Водещият четириядрен процесор на компанията ще се доставя през първото тримесечие на 2007 година и ще се нарича Intel Core 2 Quad processor.

В сферата на сървърите през тази година ще започнат доставките на четириядрения процесор Quad-Core Intel Xeon от серията 5300 за двупроцесорни сървъри, а новият 50-ватов икономичен процесор Quad-Core Intel Xeon L5310 за блейд-сървъри ще се доставя през първото тримесечие на 2007 г.

Гледайки в бъдещето, 45nm технология на бъдещето на Intel - е наред за въвеждане в производството през втората половина на 2007 г., както е планирано и компанията вече разработва 15 продукта по 45nm технология за секторите на настолните, преносимите и корпоративни компютри.

Първият от тези продукти вече е на етап на приключване на разработката през четвъртото тримесечие на настоящата година. Той описа внушителните участъци на завода за продукти по технологията 45nm, разпростиращи се върху над 46 000 кв.м. -"чисто" производствено пространство и при повече от 9 милиарда долара инвестиции.

Плановете на Intel да въвеждат нови микроархитектури приблизително на всеки две години, към 2010 г. ще доведат до значително подобряване на производителността на един ват мощност по сравнение със сегашните микроархитектурни продукти с ядро. Тези нови микроархитектури ще бъдат разработени от отделни екипи, които ще работят едновременно, и ще бъдат предназначени да покрият нуждите на специфични бъдещи технологии за обработка.

За да демонстрира внушителните възможности на хода на Закона на Мур в едно по-далечно бъдеще, Пол Отелини показа прототип на нов изследователски процесор, който притежава 80 ядра с плаваща запетая върху една единствена подложка. Тънкият силициев кристал върху този експериментален чип, с площ само 300 mm², е в състояние да достигне производителност от порядъка на един терафлоп, или един трилион операции с плаваща запетая в секунда.

Снимка.