В едно от най-слабо обитаваните места на планетата по поречието на река Амазонка в Бразилия екип на Intel Corporation създаде за местните жители високоскоростна безжична мрежа, съобщиха от IDG.BG.

Целта на проекта, който е част от Intel World Ahead Program, е да се даде на местните жители възможност за достъп до медицински и образователни ресурси, както и до търговска информация. Intel планира да инвестира над 1 млрд. долара през следващите пет години, за да улесни достъпа до компютри, Интернет и нови технологии на хората от развиващи се общества в различни точки на света.

Очаква се новата високоскоростна мрежа в Паринтинс, малко градче, намиращо се на остров в река Амазонка, да увеличи възможностите за образование, както и да подобри здравеопазването за 114-те хиляди местни жители.

Работейки съвместно с бразилското правителство и представители на местния бизнес, екип на американската компания е инсталирал WiMAX мрежа по последна дума на техниката за един център за бърза помощ, две обществени училища, един културен център и един университет. Освен това Intel е дарил инсталирано оборудване за телемедицина на здравния център и компютърни лаборатории на двете училища.