Учени изследваха пациенти на възраст от 10 до 22 години с диагностицирано разстройство на хранителното поведение и техните родители. На всички участници е направена подробна анонимна анкета, съобщават от IDG.BG.

Резултатите показват, че приблизително половината от пациентите редовно влизат в различни сайтовете, посветени на борбата с тяхното заболяване. Тези сайтове обаче не им помагат да се излекуват от анорексия или булимия, твърдят учените, а точно обратното - подрастващите боледуват по-често и по-дълго, като същевременно за учене отделят все по-малко време. 50% от пациентите са научавали от сайтовете нови диети и средства за отслабване, но те не са им били в помощ.

Според авторите на изследването, родителите имат бегла представа за това, какво търсят техните деца в Интернет. 50% от тях знаят за съществуването на такива места в Мрежата, а само 28% от тях обсъждат получената информация с децата си.

Сексът престава да бъде начин за пряко и интимно общуване между хората. Опасното развитие на технологиите позволява на всеки да си създаде свой еротичен идеал и да получи богат опит от виртуалния секс.

Изследванията на института показват, че сексуалната интернет зависимост, при която човек прекарва все повече време в порнографски сайтове или виртуален секс, води до намаляване на реалната сексуалност, удоволствието от "живия" секс и дори до импотентност.

Породените от порнографията сексуални фантазии унищожават реалната сексуалност на човека. Тази тенденция е причината за огромните разочарования, защото в реалния живот много по-рядко се печели в сравнение с фантазиите.

От друга страна разочарованията водят да разрушителни мисли и затова лечението от интернет порнозависимостта трябва да се провежда паралелно с терапия на отношенията.