Революционна система от Нова Зеландия дава възможност на хора с двигателни увреждания да станат от инвалидната количка, съобщава CNET.

Устройството, наречено роботизиран екзоскелет (Rex), работи с малък акумулатор и се контролира от джойстик. Едно зареждане е достатъчно за два часа активна употреба.

По време на тестовия период Rex е оказал положително влияние върху ползвалите го инвалиди. Освен прекрасното чувство да ходиш като всички останали, ползите от новия чифт крака се изразяват и в подобрено усещане за тонус, по-малко инфекции и по-бързо заздравяване на раните. Всичко това се дължи на по-малкото време, прекарано в седнало положение.

Създателите на Rex, Ричард Литъл и Робърт Ървинг са отгледани в семейства с поне един родител с увреждане, поради което са напълно наясно с ежедневните проблеми, които тези хора изпитват. Двамата се захванали за работа когато на Ървинг било открито рядко автоимунно заболяване, водещо до парализа.

Rex все още има множество недостатъци - скоростта на движение е много ниска, има сериозни изисквания към ръста и теглото на желаещия да проходи отново и струва около 150 хиляди долара.

Въпреки това, технологията тепърва ще се развива и ако получи нужната подкрепа, вероятно подобрените модели ще бъдат много по-достъпни.