Операционната система iOS 4 записва и складира във файла consolidated.db всяко движение на притежателите на таблети iPad с 3G свързаност и всички смартфони iPhone, които използват тази ревизия на епълската платформа. Това разгласиха двамата британски разработчици Аласдир Алън и Пийт Уордън, цитирани от gsmreview.bg.

Още от миналата година има различни информации, че устройствата им с iOS 4 записват автоматично всеки ход на притежателите си. Всичко това става без поискване на каквото и да е позволение от потребителите - което вероятно ще навлече гнева на мнозина.

Освен това, друг отрицателен момент е фактът, че самият файл consolidated.db не е защитен по какъвто и да е начин и може да се отвори безпроблемно. Така не само Аpple записва движенията на всеки притежател на iOS 4 устройство, но и не прави нужното да защити тази информация, отбелязват от gsmreview.bg.

Първоначално не бяхме сигурни колко информация има във файла, но след като задълбахме по-дълбоко в данните стана ясно, че има плашещо ниво на детайлност в нашите движения", твърдят Уордън и Алън.

Двамата пускат и апликация, която можете да свалите оттук. Чрез нея ще можете да визуализирате какво е записал вашият iPhone или iPad за пътуванията ви.
Така остава единствено да изчакаме и да видим какъв ще е отговорът на Apple за този потенциално доста сериозен скандал.

Междувременно стана ясно, че в САЩ все още Apple държат първото място при операционните системи за мобилни устройства, макар при смартфоните да са след Android. Установено е, че в момента има 37,9 млн. iPhone, iPod и iPad устройства срещу 23,8 млн. с Android, които обаче са основно смартфони. Според проведено проучване, iPad е причината за доброто представяне на Apple.

Компанията регистрира и поредни добри резултяати през първото тримесечие, но остава въпросът дали "шпионският" скандал с iOS 4 няма да накара част от пословинчо верните Apple фенове да открията, че на пазара има и устройства, на които никъде няма нарисувана проядена ябълка...