Испанските власти са подали съдебен иск срещу Google във връзка с отказа на корпорацията да премахне някои от данните в търсачката си, съобщава kaldata.com. Поредното стълкновение на технологичния гигант с европейското законодателство се дължи на т. нар. "право да се забрави", действащо на територията на Испания.

Най-простият пример за него е, че ако даден човек докаже в съда невинността си, той може да поиска да бъдат свалени от онлайн изданиета тези статии, които отразяват обвиняването му за дадено престъпление.

Този въпрос се обсъжда в мадридски съд, където се разглежда делото между гиганта Google и испанската Служба за защита на информацията. Испанските власти вече са издали 90 съдебни заповеди срещу компанията по искане на граждани, които желаят клеветяща ги информация да бъде отстранена от търсачката.

Представители на Google отказаха да коментират ситуацията, но преди корпорацията е публикувала изявления, че цензурата в Интернет не влиза в нейните задължения. Според Google, за премахването на невярна информация трябва да се грижат самите издания. Компанията отказва да изпълни издадените предписания и сега въпросът се обсъжда в съда.