Вместо САЩ, добре обучени и способни имигранти ще предпочетат Европа. Причина за това е визовата политика на американското правителство, която възпрепятства талантливи хора да се реализират в САЩ.

Бившият държавен секретар Колин Пауъл говори пред членове на ИТ индустрията по време конференцията DreamForce в Сан Франциско, организирана от компанията за софтуерни услуги Salesforce.com., съобщават от TechNews.bg.

Достатъчно е един имигрант да има "неправилно" име, за да бъде вкаран в общия стереотип от нежелани персони на аерогарите. Визовата система на Америка затруднява изключително и чуждите студенти в областта на високите технологии, убеден е Пауъл.

В резултат на визовите ограничения, кадърни специалисти ще предпочетат да учат в Англия вместо в САЩ и да предоставят уменията си в услуга на европейската икономика.

Хай-тек компаниите и образователните институции да засилят връзките извън САЩ и да споделят знание, препоръчва бившият държавният секретар.

По-рано тази година Джим Гуднайт, шеф на ИТ компанията SAS, също застъпи подобна на изразената от Пауъл позиция, провокиран от наложените ограничения във визите.