Дружеството „ИМЕНА.БГ“ ще създаде и администрира регистъра на домейн от високо ниво на кирилица „.бг“.

Дружеството е одобрено от експертна комисия в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. МТИТС обяви на 1 юли 2015 г. възможността за подаване на предложения. Кандидатите бяха двама - „Имена бг“ АД и сдружение Български домейн регистър.

„Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване“, коментира министър Московски и посочи, че с възможността за интернет адреси изцяло на кирилица отпадат и пречките в интернет пред хората, които не познават латинската азбука.

Акционери в „Имена бг“ са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ“ ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи“ ООД, "Цифрови системи лимитид“ ООД и фондация „Глобални библиотеки“.

Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред IANA (Службата за присвояване на имена и адреси в интернет).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията ни България да има интернет имена на родната азбука.