В събота от космодрума Восточни се очаква изстрелването на ракетата-носител "Союз-2.1б" с първия спътник от орбиталната група "Сфера-Скиф-Д" и три спътника "Гонец-М", съобщи "Интерфакс".

Както съобщи Роскосмос, изстрелването на четири космически кораба от ракетата-носител "Союз-2.1b" с горна степен "Фрегат" ще бъде извършено от площадка 1С в 22:57 московско време.

Според "Роскосмос" това ще бъде първото изстрелване на ракета-носител от фамилията Союз-2 изцяло на ново екологично гориво - нафтил.

Демонстрационният спътник "Скиф-Д" е предназначен за тестване на нови технически решения за високоскоростен достъп до Интернет и защита на орбитално-честотния ресурс. Той ще бъде изведен в средна кръгова орбита на височина 8070 км.

Космическите кораби "Гонец-М" се използват за организиране на мобилни сателитни комуникации, събиране и предаване на данни от промишлени и екологични сензори за наблюдение и определяне на местоположението на мобилни обекти.

"Общото тегло на четирите апарата е около един тон", съобщават от държавната корпорация.

"Союз МС-22" се скачи с МКС

"Союз МС-22" се скачи с МКС

Новият екипаж ще остане в орбита 188 денонощия

Орбиталното съзвездие "Сфера" ще включва пет съзвездия от комуникационни спътници - Ямал, Експрес-РВ, Експрес, Скиф и Маратон и пет спътникови съзвездия за дистанционно наблюдение на Земята - Беркут-Х, Беркут-О, "Беркут-ВД", "Беркут-С". " и "Смотр".

Нафтилът е екологично чист вид въглеводородно гориво.