лунаКосмическите амбиции на Китай ще бъдат ознаменувани от изстрелването на нова лунна сонда в близките дни, предаде АП. Сондата „Чанг'е 2" ще бъде изстреляна между петък и неделя с ракета „Великия поход 3C", съобщават местни медии.

Атмосферните условия в района на космодрума Ксинчанг в провинция Сичуан ще определят точния момент на изстрелване, твърдят още те. Прогнозата за петък, когато е и националният празник на Китай, е за валежи от дъжд с гръмотевици. Комунистическата държава обикновено изстрелва космически апарати в края на лятото и началото на есента, когато небето обикновено е най-чисто.

По данни на агенция „Синхуа", „Чанг'е 2" ще обикаля Луната на 100 000 метра височина, преди да премине на елиптична орбита на само 9 километра над повърхността на луната. Тя трябва да заснеме района, където се планира да се приземи „Чанг'е 3", след което ще се върна на голяма височина, за да анализира лунната повърхност.

„Чанг'е 1" беше изстреляна през 2007г. и беше нарочно разбита в лунната повърхност 16 месеца по-късно, за да не стои в космическото пространство и да се видят резултатите от колизията й със земния спътник.

Целта на сондата е да изпробва технологията, която ще се използва за кацане на робот на Луната през 2012г. и евентуална визита на астронавти през 2017г. Сред другите космически планове на Китай е пускане в експлоатация на космическа станция и създаване на пилотиран космически апарат, който да я обслужва.

Първият пилотиран космически полет на Китай се състоя през 2003г. Азиатската държава се присъедини към Русия и САЩ в клуба на държавите, изпратили сами човек в орбита. Последваха още два полета, последният от които през 2008г, когато за пръв път китайски астронавт се разходи в открития космос.

Китайската космическа програма си поставя много високи цели даже когато другаде по света се орязват бюджетите, но връзката й с армията ограничават международното сътрудничество, в това число и участието в Международната космическа станция.