Екип от китайски учени започна работа по тестването на нова мрежа за пренос на данни от следващо поколение, базирана на протокола IPv6, съобщават от IDG.BG.

Към момента новата мрежа свързва 167 подразделения на 25 китайски университета, разположени в 20 града, в различни краища на Китай. Проектът е създаден с използването на оборудване на някои от най-големите национални компании на Китай, сред които са гиганти, като China Telecom и China Mobile.

Основната цел на проекта, чието финансиране е започнало още през 2003 г. с активното участие на китайското правителство, е да се намали зависимостта на местния Интернет - сектор от западни телекомуникационни компании. Затова и цялата дейност по изграждането на новата мрежа е възложена на китайски специалисти. Към момента пет от най-големите китайски Интернет - доставчици развиват собствени мрежи, базирани на протокола IPv6.

Към момента глобалната мрежа работи на база на по-старата версия IPv4 на Internet Protocol, но според повечето прогнози адресното пространство на четвъртата версия скоро ще свърши. Основната причина за това е появата на редица нови мобилни устройства, геймърски конзоли и други, които ще бъдат свързани в мрежата и ще изискват собствени IP - адреси.