България трябва да развива своя космическа партньорска програма, а не просто някой да си плати, за да лети в орбита.
Това заяви на пресконференция в „Шератон" легендарният американски астронавт Стори Мъсгрейв. По думите му страната ни ще има най-голям шанс за полет в космоса, ако работи в сътрудничество с някоя от космическите държави, като даде пример със съвместната работа на САЩ и Канада.

По думите му космическият туризъм няма скоро да стане масов. Според Мъсгрейв полетите първо ще трябва да станат по-безопасни и по-икономични. Астронавтът посочи, че един полет в момента струва около 1 млрд. долара и единственият начин отделният човек да си го позволи, е с постигането на икономия от мащаба.

Стори Мъсгрейв изрази увереност, че хората ще се завърнат на Луната. По думите му, познаваме естествения си спътник достатъчно добре и с напредването в Слънчевата система рано или късно ще бъдат извършени и нови кацания на него.

По отношение на вихрещата се в Интернет продажба на парцели от Луната и перспективите в подобна инвестиция, предвид развитието на космическия туризъм, Мъсгрейв коментира с усмивка: „По-добре не давайте много пари за това".

Запитан доколко космическият туризъм е екотуризъм, Мъсгрейв призна, че ракетата, която извежда пилотируемия апарат в космоса замърсява природата, но същевременно, когато човек види планетата си отстрани, променя мирогледа си. Астронавтът изрази надежда, че ще се намери начин да се въздейства на хората и те ще спрат да унищожават природата, преди да се е стигнало до катастрофа.

По отношение на НЛО, Стори Мъсгрейв призна, че няма категорични доказателства, че сме били посещавани от чужди форми на живот. По думите му даже астронавтите могат да се объркат заради огромните количества космически боклук, които понякога отразяват слънчевата светлина по странен начин.

Въпреки това, той беше категоричен, че сред толкова много планети в космоса няма начин Земята да е единствената, на която има въглеродни форми на живот, които са достатъчно развити, за да изследват чуждите планети. Мъсгрейв призова да не бъдем твърде самовлюбени и да не вярваме, че сме единствени.  По думите му трябва да приемем другите още преди да сме ги открили.

Мъсгрейв призова да не пренасяме грешките си на другите планети, на които евентуално ще стъпи човешки крак - да разбираме чуждото, а не да го колонизираме. За пример той даде Марс, където може да се създадат условия за човешко присъствие, но ако бъде открит живот, той трябва да бъде опазен.

Астронавтът призна, че следи космическите пътешествия на големия екран, но, по-думите му, класическият „2001: Една одисея в космоса" е вдигнал летвата твърде високо и нито един от съвременните филми не може да се сравнява с него.

75-годишният днес Стори Мъсгрейв е ветеран в американската космическа програма. Той има шест мисии в орбита и е летял на всички совалки - „Чаланджър", „Дискавъри", „Атлантис", „Индевър" и „Колумбия". Астронавтът пристигна у нас в рамките на форма „Туризъм и пътувания в космоса", както и програмата „Космически предизвикателства 2011". Тази вечер той ще изнесе открита лекция в аулата на СУ.