Безжичното захранване не е нова идея, а на учените отдавна е известно, че и светлината, и радио вълните са носители на енергия, но практическата му реализация беше невъзможна, съобщават от ComputerWorld.bg.

По време на форум в Сан Франциско е била демонстрирана прототипна система, която прави излишно използването на захранващ кабел. Тя е разработена от екип учени от MIT, ръководен от Марин Солясик, който посветил усилията си на проекта след многократни ядове с незаредени мобилни телефони.

Доскоро въпросната технологична идея беше неосъществима заради трудностите да се фокусира безжичната енергия по начин, който да е безопасен и за здравето на хората.
Учените от Масачузетския институт са успели да постигнат задоволителен резултат като са използвали специални "неизлъчващи" (non-radiative) материали за съхранение на "ефирно пренасяната" енергия.

Въпросните материали концентрират електромагнитните вълни на специфична честота, така че преносът на енергия става възможен без изтичане на радиация. Според създателите си, новаторската захранваща система има обсег от 3 до 6 метра и може да бъде полезна както за промишлени приложения, така и за домашна употреба.