Страхът от кражба на интелектуална собственост се превърна в приоритет и доби такива размери, че 90 на сто от компаниите планират въвеждането на нови технологии, за да гарантират сигурността на информацията си през следващите 12 месеца, съобщават от IDG.BG.

Около 58% от фирмите вярват, че най-голямата заплаха за тяхната информация са данните, които идват чрез небрежни или злонамерени служители, сочат данните от проучването.

Докато физическата загуба на преносими компютри и USB устройства, заедно с информацията, която съдържат, остава притеснително, това всъщност се оказва много малка част от всички рискове.

Много организации вярват, че в защитата на интелектуалната собственост е доста по-вероятно да бъде направен пробив през мрежата, през електронната поща или Интернет пространството.

Резултатите от изследването сочат, че 1/3 от най-съществената част от информация и интелектуална собственост на компаниите се намира в бази данни на приложения, където този ресурс може да се защитава и управлява централно.

Още 28% се съхраняват във файлова система. Тази тенденция е в разрез с миналите доклади, които отчитаха имейлите като източник номер едно на изтичане на поверителни данни.

Около 70 процента от организациите преразглеждат политиките за съхранение и защита на данни на тримесечие или всеки месец.