Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви намерения да проведе конкурси за издаване на четири разрешения за изграждане на цифрови телевизионни мрежи, съобщават от IDG.BG.

Разрешенията ще се отнасят за територията на Бургас, Варна, Пловдив и София. Процедурата е в изпълнение на Първия етап от Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България, съгласно който за територията на четирите големи града е предвиден радиочестотен спектър за 12 регионални мрежи, съответно по три за територията на всеки от градовете.

Всички кандидати трябва да заявят намеренията си до 24 септември 2009 г., до когато комисията ще проведе и обществени консултации.

Разрешенията ще бъдат издадени за 15 години, като КРС предвижда да заложи условия, а именно - излъчването на „островен" принцип да стартира до юни 2010 г., а до януари 2011 г. да се осигурят минимум 95% покритие в обслужваната зона.

Процедурата е в изпълнение и на разпоредбите на Закона за електронните съобщения, които предвиждат след издаване на разрешения за цифрови телевизионни мрежи с национално покритие да стартират процедури и за мрежите с регионален обхват.

Тя е част и от ангажиментите на България за въвеждане на цифрово телевизионно радиоразпръскване до края на 2012 г.